2011. június 25., szombat

Fogpótlás

Fogpótlás

Több lehetőség közül is választhatunk, ha szükségessé válik egyes fogak pótlása.

Koronák

porcelán korona felépítményAbban az esetben, ha a fog koronája nagymértékben károsodott, vagy konzerváló fogászati módszerekkel nem tudjuk helyreállítani, koronát készítünk. Ehhez kúpszerűen előkészítjük a fogat, lenyomatot veszünk, mely alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a koronát. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregben található részét. Anyagát, technológiáját és funkcióját tekintve is többfajta korona létezik, ma a fémkerámia korona a legtökéletesebb megoldás. Ez a korona rendelkezik egy fém vázzal, ami a stabilitást biztosítja, és erre kerül rá a porcelán leplező réteg, mely igen esztétikus hatást biztosít. A korona megvédi a fogat a töréstől, színét megőrzi és tartós.

Hidak

A híd hiányzó fogak pótlására szolgáló rögzített fogmű. Nagyon fontos, hogy már egy fog hiánya is komoly problémákat okozhat (felborul a kontaktpont-rendszer, átalakulnak az erőhatások, a hiányzó foggal szemben lévő fog kiemelkedik, stb.), így azt is tanácsos bepótolni. Ilyenkor a hiányt határoló fogak egymás felé dőlnek, a szervezet megpróbálja maga megoldani a problémát, ami sajnos nem eredményes. Így minél később kerül sor a pótlás elkészítésére, annál nehezebb azt megoldani.

Kivehető fogpótlások

Létezik részleges és teljes kivehető fogpótlás, az első esetben a maradékfogak elhelyezkedése és száma nem teszi lehetővé rögzített pótlás készítését. A második esetben a helyreállítás csak kivehető, teljes fogsorral történhet.

Gyökércsapos fogművek

Lényege a gyökértömött és feltágított gyökércsatornába ragasztott fém vagy szénszálas műanyag csap, mely a koronáját teljesen elvesztett fog koronapótlására történő előkészítését célozza.

Kombinált munkákrészleges fémlemezes fogsor

Ha a maradékfogak elkészítése részleges protézis elkészítését indokolja, lehetséges a rögzített és a kivehető elemek együttes elkészítése is. Ebben az esetben a fogsort valamilyen rejtett módon csatlakoztatjuk a maradékfogakat borító koronákhoz.

Felépítmények készítése implantátumra

Természetesen nem csak az implantátumok szájsebészeti beültetését végezzük el, hanem a gyógyulást, integrációt követően az ezekre történő protetikai felépítmények elkészítését is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése