2011. június 25., szombat

Fogszabályozás


A fogszabályozás a fogazat hibás fejlődésének és a fogak hibás állásának megelőzésére és kezelésére szolgál. A forma, a funkció és az esztétikum „individuális optimumát” kell megvalósítani. A különböző kezelési megoldások, illetve terápiás koncepciók ennek a komplex célnak a megvalósítását tűzik ki célul. A kezelés célja az állcsontok és a fogsorívek megfelelő harapási helyzetének, jó pozíciójának beállítása, és ezáltal a később fogelvesztésben és állkapocs-izületi károsodásban megnyilvánuló betegségek megakadályozása.
A fogszabályzó kezelés nemcsak esztétikailag rendezi a fogazatot, hanem egyben preventív kezelés is, és a változások eredményeként a jobb funkció is biztosított. A kezeléseket kivehető (általában 12-13 éves korig) és rögzített (általában 13-14 éves kortól) fogszabályozó készülékkel végzik. Ideális esetben a kezelés 9-10 éves korban, ún. vegyes-fogazatban (tehát amikor tej és maradó fogak is vannak a szájban) kezdődik és 14-15-16 éves korban fejeződik be, de ma már bizonyos korlátokkal 40-50 évesen is lehet szabályozni valakinek a fogait. Mivel a fogszabályozó rendellenességek a lakosság jelentős részét érintik, nagyon fontos, hogy mindenki átessen egy fogszabályozó szakorvos által végzett vizsgálaton, ideális esetben 8-10 éves kor körül, de ha valaki már 30 vagy 40 éves, akkor sem árt tájékozódni a fogszabályozó kezeléssel még helyreállítható ill. megelőzhető problémákról.

Kezelés menete:
1. Első személyes konzultáció
Rendelőnkben az első konzultáció ingyenes, mely során lehetőség nyílik a probléma megismerésére, a páciens elvárásainak megbeszélésére. Fontos, hogy már a kezdetektől jó kapcsolat alakuljon ki orvos és beteg között, ez a hosszú távú gyümölcsöző együttműködés egyik alapfeltétele. Demonstrációs eszközökkel segítjük és irányítjuk betegeinket a fogszabályzók útvesztőjében. Ekkor ismertetjük az esetről nyert első benyomások alapján várható kezelési alternatívákat, a felmerülő készülékeket, a várható költségeket és a további szükséges lépéseket. Ez a találkozó nem jár semmilyen elkötelezettséggel. Amennyiben szeretne az érdeklődő részletes kezelési tervet, akkor elkészülnek a szükséges vizsgálatok.

2 . Diagnosztika, kezelési terv készítése
Az egyénre szabott kezelési terv alapja a részletes kivizsgálás. A kezelési tervhez szükséges diagnosztikai vizsgálatok részben rendelőnkben történnek (szájvizsgálat, modellekhez szükséges lenyomatok elkészítése, lágyrész analízis), részben beutaló segítségével korszerű röntgen laboratóriumban készülnek a szükséges röntgen felvételek (panoráma felvétel, teleröntgen).
3.  Kezelési terv megbeszélése
A megelőző vizsgálatok és analízisek fényében készült kezelési tervről betegeink részletes tájékoztatást kapnak. Előre vetítjük a kezelés várható időtartamát, a szükséges készülékek típusát, a beavatkozások jellegét és a várható költségeket. Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk, igyekszünk megkönnyíteni pácienseink amúgy sem könnyű helyzetét. Felhívjuk a figyelmet a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt az esetleg szükséges beavatkozásokra (szájsebészeti, konzerválófogászati, parodontológiai előkészítés). Ha páciensünk ezen információk birtokában elfogadja kezelési feltételeinket, akkor megbeszéljük a készülék átadásának időpontját.
4. Kezelés menete
A készülék típusától függően az átadás menete, a berendelések gyakorisága különbözhet. Fontos a jól összehangolt együttműködés orvos és páciens között. Rendszeres kontroll mellett zajlik a kezelés, amely jó alkalom a szájhigiénés fejlődés elősegítésére, és a fogazat folyamatos ellenőrzésére.
5. Kezelés befejezése
A kívánt eredmény elérése, és a készülék eltávolítása után nem fejeződik be rögtön a kezelés. Nagyon fontos a rögzített készülékkel történő kezelést követően a retenciós fázis, mely során meghatározott ideig helyfenntartó készüléket kell hordani, és ezzel is rendszeres kontrollra vissza kell járni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése