2011. június 25., szombat

Aphta (afta)

Az aphtás elváltozások a szájnyálkahártya gyakori betegségei. Az afta jellemzője az igen fájdalmas kicsi fekély vagy fekélyek melyek kiújulásra hajlamosak.  Előbb fájdalmas, égő érzés jelentkezik a szájnyálkahártyán, majd ezt követően, 1-2 nap múlva alakulnak ki a hólyagok. Ezek a kis fekélyek kifakadnak, majd helyükön még fájdalmasabb fekélyek alakulhatnak ki.
Az aphtás gyulladás pontos kóroki tényezői még mind a mai napig tisztázatlanok, de számos hajlamosító tényező szerepe jön szóba: - apró nyálkahártya sérülések - bakteriális fertőzés - vitamin- illetve vashiányos állapot - hormonális változások - psychés megrázkódtatások Klinikai megközelítésben három típusú apthás elváltozást különböztethetünk meg:

1.  Kis apthás fekélyek (Mikulicz-afta): a betegség leggyakoribb típusa, a nyálkahártyán elszórtan gombostűfejnyi-lencsényi fájdalmas fekélyek láthatók. Gyakori az ajkak belső oldalán, a pofa nyálkahártyáján és a nyelven. A fekélyek 7-10 nap alatt spontán, nyomtalanul gyógyulnak. Az apthák bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kapcsán is megjelenhetnek a szájnyálkahártyán (Crohn-betegség)

2. Nagy apthás fekélyek (Sutton-afta): a legsúlyosabb formának tekinthető. Az afta átmérője gyakran meghaladja a fél cm-t, rendkívül fájdalmasak és lassan, több hét alatt, hegesen gyógyulnak. A betegség elhúzódó, fájdalmas volta miatt a beteg alig eszik, általános állapota leromlik.

3.Herpetiform ulceratio (Cooke-afta): a szájnyálkahártyán szerte apró fekélyek keletkeznek. A kis fekélyek rendkívül fájdalmasak, gyorsan növekednek, majd összeolvadnak. A betegség ismétlődő rohamokban léphet fel, melyek közt a tünetmentes periódusok viszonylag rövidek.

Az apthák (afta) kezelése



1. Mechanikai irritációt okozó tényezők kiküszöbölése (elálló szélű tömések koronák cseréje, letört fog, fogkő, stb)
2. B –vitaminok adása (B1, B2, B6, B12), vas, nyomelek bevitele (multivitamin tabletta, vagy folyadék)
3. Fertőtlenítő szájöblítő folyadék használata (pl. Curasept, Corsodyl)
4. Fájdalomcsillapító oldat, mely elsősorban érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő.







Esztétikus fogszínű tömés

Az esztétikus tömés a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készítését jelenti. Az esztétikus tömés olyan műgyanta alapmassza (kompozit) amely nanométeres üveg, illetve porcelánszemcsékkel van megerősítve. Az anyagban adott hullámhosszúságú (kék) fény hatására polimerizáció indul el, mely során megfelelő keménységűvé köt meg. Ez a keménység nagyjából a zománc keménységének felel meg.

A kereskedelmi forgalomban különböző gyártmányú esztétikus tömőanyagok találhatóak széles választékban. Rendelőnkben a legújabb 6. 7.generációs esztétikus tömőanyagokat alkalmazzuk, melyek mind esztétikailag, mind funkcióját tekintve kiváló töméseket, készítését eredményezi.

A kompozit mikroretenciójának következtében elegendő csak a szuvas rész eltávolítása a tömés készítése során. A korábban használtamalgámtömésekkel szemben az esztétikus tömés ép foganyag veszteséggel nem jár, nem is beszélve az esztétikailag kedvező tulajdonságiról. 
A kezelés teljesen fájdalommenetesen kivitelezhető. A szuvas részek eltávolítása után a fogfelszín előkezelése történik mely elengedhetetlena tömés tökéletes rögzüléséhez. A megfelelő szín kiválasztása után a tömőanyag rétegenként kerül az üregbe. Az egyesrétegeket speciális polimerizációs lámpával megvilágítva a megfelelő kötés, rögzülést biztosítunk Végül az eredeti fog formájának megfelelő csücskök, és barázdák kerülnek kialakításra. A kész tömés végül polírozni kell, hogy az eredeti foghoz hasonlóan sima felszínt kapjunk.




Fogkőeltávolítás

A fogkő nem más, mint elmeszesedett (mineralizálódott) plakk. Kialakulásában szerepe van az elégtelen szájhigiénének, a dohányzásnak, illetve öröklött hajlamnak. Elhelyezkedését tekintve lehet íny alatti és íny feletti. Elsősorban a nyálmirigy kivezetőcsövek környékén fordul elő nagyobb mennyiségben, tehát az alsó frontfogak nyelv felöli felszínén, illetve a felső rágófogakon. A fogkőnek nagyon súlyos következményei lehetnek hosszú távon: ínygyulladást, vérzést, kellemetlen leheletet okoz. Húsz éves kor után (néha hamarabb is) szinte mindenkinek található a szájában bizonyos fogfelületeken fogkő. Elsősorban a nagy nyálmirigyek kivezető csöveivel szemben levő felszíneken, tehát az alsó metszők belső és a felső nagyőrlők külső felszínén. Sajnos képződik még fogkő az ínybarázdában és a fogközökben is, ez a fogágyra még veszélyesebb, mint az íny feletti fogkő és eltávolítása is nehezebb, mert csak szakember tudja megtalálni és műszerrel lehet csak eltávolítani. Ebből következik, hogy a fogágy-betegség megelőzése érdekében évente kétszer kell fogorvoshoz menni ellenőrzésre és fogkő eltávolításra. Ha huzamos ideig marad fogkő a fogközökben, fognyakon és az ínybarázdában, az innen kiinduló gyulladásos folyamatok következtében hamarosan pusztulni kezd a fogmeder-csont és ez foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.
Az íny vörössé és duzzadttá válik, nem tapad tökéletesen a fogak nyaka mentén. Ez tasakképződéshez vezet, melynek tisztítása még nehezebb, így a gyulladásos folyamat egyre mélyebbre terjed, míg el nem éri a csontállományt, ami pedig a fogak lazulásához és elvesztéséhez vezet.  Mindezen veszélyeken túl a fogkő esztétikailag is igen zavaró. Színe a sárgától a sötét barnáig, szürkéig sokféle lehet. Bármilyen fogászati kezelés előfeltétele az előzetesen végzett fogkőeltávolítás, amit ultrahangos készülékkel végeznek. A beavatkozás (fogkőeltávolítás) teljesen fájdalommentes.



Fogfájás

A fog, illetve a fogbél ugyanolyan élő szövet, mint a szervezetünk bármely egyéb része. A fogbél saját vérellátással, nyirokkeringéssel, idegvégzõdésekkel rendelkezik. Az erek, nyirokerek, idegek a fog gyökerének a csúcsánál lépnek be a fogba. A fog képes észlelni a beállt károsodásokat és korlátozott mértékben képes ezek kijavítására is.

A fogaink koronai részét a zománc borítja, ami kemény, kristályos szerkezetû anyag. A zománc alatt találjuk a dentint, ami puhább anyag. A dentin kis csatornácskákból épül fel, melyek a fogbéltõl a zománc felé húzódnak. A dentin alatt helyezkedik el a fogbél, amelyben egyetlen féle idegvégzõdés a fájdalomérzõ ideg. Ezért van, hogy fogaink a különféle traumákra csak fájdalommal tudnak reagálni.

A fogszuvasodás során a baktériumok egyre közelebb jutnak a fogbélhez - ezt az erõsödõ fogfájás is jelzi. A baktériumok táplálkozásuk során anyagcsere végtermékként savakat termelnek. Ezek a savak képesek feloldani a fog keményszöveteit (zománc és dentin) és okozzák a szuvasságot és a fogfájást. Amikor a fogszuvasodás során a baktériumok már átjutottak a zománc rétegén, akkor már a puhább dentinbe jutva könnyebben tudnak elõrehaladni a kis csatornákon keresztül. A baktériumok által termelt mérgezõ anyagok a dentintubulusokon keresztül folyamatosan mérgezik a fogbelet. Ilyenkor sós, édes, hideg, meleg ingerekkel kiváltható fogfájás Mivel a fogbél zárt térben található, ezért a keletkezett gyulladás során egyre nagyobb lesz itt a nyomás. Mivel a fog keményszövet lévén nem képes tágulásra, ezért a nagyobb nyomás elszorítja az ereket, ingerli a fájdalomérzõ idegvégzõdéseket és megakadályozza, hogy a szervezetünk védõsejtjei eljussanak a gyulladás helyére. Ilyenkor már minden kisebb ingerre szinte csillapíthatatlan fogfájás alakul ki.
Ha sokáig halasztjuk a fogorvoshoz fordulást akkor a fog egy idõ után már nem képes ellenállni a savak és más erõs ingerek támadásának és erõs fájdalmak közt elhal. A fogfájás ideig-óráig megszűnik vagy enyhül, de
a folyamatnak még nincs vége: a baktériumok a fogbélen és gyökércsúcson keresztül bejutnak a fogat körülvevõ csontba és ekkor újra kezdõdik a fogfájás.

A baktériumok elõrejutását gennytermelés kíséri. Amint ez a genny nem tud a külvilágba ürülni, növekszik a fájdalom és megduzzad az arcunk. A csont folyamatosan pusztul. Egy idõ után  krónikus gyulladás esetén a genny utat tör magának a szájüregbe vagy az arcon egy úgynevezett sipolynyílásal, és ezen keresztül folyamatosan tud majd ürülni. Ezzel egyidõben gyakran érezni kesernyésebb szájízt és rossz szájlehelletet.

A fog akkor is elhalhat, ha egészséges, viszont egy káros hõhatásnak van kitéve. Ilyenkor a fog bakteriális fertőzés hiányában sterilen hal el. A fog egyszerűen nem bír megbirkózni a sok elhalt sejt eltávolításával és bomlástermékeinek semlegesítésével, így a gyulladás további sejteket pusztít el. Egyes esetekben fájdalommentes is lehet a fogelhalás. 
A fentebb leírtakból is látszik, hogy nem érdemes halogatni a fogorvosi ellátást mert egyre bonyolultabb és hosszabb kezelésre lesz szükség. Fogfájás, fogfájásra gyógyszer, fájdalomcsillapító  fogfájás.



Fogszabályozás


A fogszabályozás a fogazat hibás fejlődésének és a fogak hibás állásának megelőzésére és kezelésére szolgál. A forma, a funkció és az esztétikum „individuális optimumát” kell megvalósítani. A különböző kezelési megoldások, illetve terápiás koncepciók ennek a komplex célnak a megvalósítását tűzik ki célul. A kezelés célja az állcsontok és a fogsorívek megfelelő harapási helyzetének, jó pozíciójának beállítása, és ezáltal a később fogelvesztésben és állkapocs-izületi károsodásban megnyilvánuló betegségek megakadályozása.
A fogszabályzó kezelés nemcsak esztétikailag rendezi a fogazatot, hanem egyben preventív kezelés is, és a változások eredményeként a jobb funkció is biztosított. A kezeléseket kivehető (általában 12-13 éves korig) és rögzített (általában 13-14 éves kortól) fogszabályozó készülékkel végzik. Ideális esetben a kezelés 9-10 éves korban, ún. vegyes-fogazatban (tehát amikor tej és maradó fogak is vannak a szájban) kezdődik és 14-15-16 éves korban fejeződik be, de ma már bizonyos korlátokkal 40-50 évesen is lehet szabályozni valakinek a fogait. Mivel a fogszabályozó rendellenességek a lakosság jelentős részét érintik, nagyon fontos, hogy mindenki átessen egy fogszabályozó szakorvos által végzett vizsgálaton, ideális esetben 8-10 éves kor körül, de ha valaki már 30 vagy 40 éves, akkor sem árt tájékozódni a fogszabályozó kezeléssel még helyreállítható ill. megelőzhető problémákról.

Kezelés menete:
1. Első személyes konzultáció
Rendelőnkben az első konzultáció ingyenes, mely során lehetőség nyílik a probléma megismerésére, a páciens elvárásainak megbeszélésére. Fontos, hogy már a kezdetektől jó kapcsolat alakuljon ki orvos és beteg között, ez a hosszú távú gyümölcsöző együttműködés egyik alapfeltétele. Demonstrációs eszközökkel segítjük és irányítjuk betegeinket a fogszabályzók útvesztőjében. Ekkor ismertetjük az esetről nyert első benyomások alapján várható kezelési alternatívákat, a felmerülő készülékeket, a várható költségeket és a további szükséges lépéseket. Ez a találkozó nem jár semmilyen elkötelezettséggel. Amennyiben szeretne az érdeklődő részletes kezelési tervet, akkor elkészülnek a szükséges vizsgálatok.

2 . Diagnosztika, kezelési terv készítése
Az egyénre szabott kezelési terv alapja a részletes kivizsgálás. A kezelési tervhez szükséges diagnosztikai vizsgálatok részben rendelőnkben történnek (szájvizsgálat, modellekhez szükséges lenyomatok elkészítése, lágyrész analízis), részben beutaló segítségével korszerű röntgen laboratóriumban készülnek a szükséges röntgen felvételek (panoráma felvétel, teleröntgen).
3.  Kezelési terv megbeszélése
A megelőző vizsgálatok és analízisek fényében készült kezelési tervről betegeink részletes tájékoztatást kapnak. Előre vetítjük a kezelés várható időtartamát, a szükséges készülékek típusát, a beavatkozások jellegét és a várható költségeket. Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk, igyekszünk megkönnyíteni pácienseink amúgy sem könnyű helyzetét. Felhívjuk a figyelmet a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt az esetleg szükséges beavatkozásokra (szájsebészeti, konzerválófogászati, parodontológiai előkészítés). Ha páciensünk ezen információk birtokában elfogadja kezelési feltételeinket, akkor megbeszéljük a készülék átadásának időpontját.
4. Kezelés menete
A készülék típusától függően az átadás menete, a berendelések gyakorisága különbözhet. Fontos a jól összehangolt együttműködés orvos és páciens között. Rendszeres kontroll mellett zajlik a kezelés, amely jó alkalom a szájhigiénés fejlődés elősegítésére, és a fogazat folyamatos ellenőrzésére.
5. Kezelés befejezése
A kívánt eredmény elérése, és a készülék eltávolítása után nem fejeződik be rögtön a kezelés. Nagyon fontos a rögzített készülékkel történő kezelést követően a retenciós fázis, mely során meghatározott ideig helyfenntartó készüléket kell hordani, és ezzel is rendszeres kontrollra vissza kell járni.



Gyökérkezelés

A gyökérkezelés célja: a fogbél eltávolítása, gyökércsatorna feltágítása és baktériumok számára átjárhatatlan tömés készítése, ezáltal a szinte elviselhetetlen fájdalom megszüntetése, anélkül, hogy a fogat el kellene távolítani.
Gyökérkezelés - Indikációk:fogbél (pulpa) gyulladása, fog gyökércsúcsa körüli elváltozások, mély szuvasodás mely a pulpakamrába hatol, üregalakítás során megnyílt pulpakamra, csapos fogpótlás készítése, baleset következtében elhalt fog, fogágy betegség következtében elhalt fog.
A pulpa elváltozásának tünetei: spontán, lüktető fájdalom, hőérzékenység, fokozott mozgathatóság, ráharapáskor jelentkező érzékenység.
Gyökérkezelés - Folyamata:

Miután röntgen felvétel segítségével ellenőrizték, hogy a gyökérkezelő tű leér a csatorna végéig, következik a mechanikai (gyökérkezelő tűkkel) és vegyi (Hyperol, Na-hipoklorit) tisztítása.
A megtisztított csatornát steril papírszálakkal kiszárítják, és a rtg-en meghatározott csatornahosszal megegyező hosszúságú guttapercha szálat (poen) helyeznek el a csatornában. A guttapercha egy természetes, homogén anyag, ami a gyökérkezelés céljainak igen jól megfelel. A guttapercha poen és a csatornafal közötti teret a gyökértömő paszta tölti ki. A gyökértömést kondenzálják (nyomással oldalirányban és lefele préselik), hogy pontosabb zárodást érjenek el vele.
Az ideális gyökértömés „csúcsig érő” és „falálló”: teljesen kitölti a gyökércsatornát.
Gyökérkezelés - Komplikációk:
A gyökér csatornájába az idegek és az erek a gyökércsúcs felől lépnek be. A szuvasodás következményeként baktériumok lepik el a gyökércsatornát. Ezek igen hamar utat találnak a gyökércsúcson keresztül a környező szövetekbe: a gyökérhártyára és a környező csontba, ahol gyulladást produkálnak. Ennek következménye az akut gyulladás (annyira erős fájdalommal jár, hogy a beteg azonnali ellátást igényel) illetve a chronikus gyulladás, ami néha tünetmentesen, néha „elviselhető” tünetekkel zajlik.
Fontos itt megjegyezi, hogy az ilyen tünetmentes bakteriális góc különféle, alkalom adtán veszélyes ún. gócbetegségeket okozhat. Szemészeti, bőrgyógyászati, rheumatológiai, de akár szívbelhártya megbetegedéseket is okozhatnak. Ezek ellátása tehát ugyanolyan fontos, mint az akut gyulladásoké.
A gyökércsatornában lévő baktériumok és elhalt szövetek eltávolítása általában megoldott. A környező szövetek esetleges gyulladása azonban lassan gyógyítható. Első lépésben a gyulladás okát: a gyökércsatornát kell kitisztítani, és jó gyökértöméssel ellátni. Ezután esetleg antibiotikum kezelés segítségével lehet a szervezet segítségére sietni.
Az erre sem reagáló gyulladások kezelése komplikáltabb: tartalmaz gyógyszeres gyökérkezelést, sebészeti beavatkozást (gyökércsúcseltávolítás) stb.
Még megbízhatóbb gyökérkezelés, még tökéletesebb gyökértömés !!!

Az Apex Master elektromos gyökércsatorna bemérő műszer segítségével elkerülhető a röntgenfelvétel készítése.
Várandós kismamáknál is jól alkalmazható így pontos megbízható gyökértömések készítése röntgenfelvétel nélkül is lehetséges.

Az elektromos gyökércsatorna bemérő műszer gyárilag kalibrált; a gyökércsatornába vezetett gyökérkezelő tű csatornán belüli helyzetét mutatja. A megfelelő pozíció elérését (gyökércsúcs) diagrammal és hangjelzéssel jelzi, így könnyen és egyszerűen ellenőrizhető a gyökércsatorna hosszának meghatározása, amely egyik elengedhetetlen feltétele a jó gyökértömésnek.
A bemérő műszer működési alapja: a fog gyökérhártya és az orális nyálkahártya közötti elektromos ellenállás különbség konstans érték.
Természetesen röntgenfelvétel készítése minden gyökérkezelés előtt szükséges készíteni a fogról (kivételt képeznek a várandós kismamák).
Az Apex Master elektromos gyökércsatorna bemérő műszer nagyon jól kiegészíti a röntgenfelvételen megbecsült vagy bemért munkahosszt (gyökércsatorna hosszt), így még megbízhatóbb, még precízebb gyökértömés készítéséhez nyújt segítséget.

Pacemakerrel rendelkező pácienseknél használata kontraindikált.



Digitális RTG

Rendelőnkben lehetőség van digitális röntgenfelvétel készítésére is, mivel fontosnak tartjuk a fogászatban megjelenő legkorszerűbb anyagok és készülékek használatát. Az IOX2 típusú digitális röntgen készülékkel másodpercek alatt látható és értékelhető digitális röntgenkép készítésére van lehetőségünk.

Pácienseink számára is könnyebben szemléltethető, hiszen digitális minőségben, azonnali felvilágosítást ad az addig rejtve maradt problémákról.




A digitális röntgen előnyei:

  • a  sugárzás dózisát  tizedére lehet csökkenteni szemben a hagyományos röntgenezéssel; (90%-al csökkent sugárterhelést jelent)
  • a röntgensugarakat fogadó szenzor összeköttetésben áll a computerrel, így nem kell várni a film előhívására, hanem a monitoron azonnal megjelenik a fog röntgen képe.
  • a kép nagyobbítható, élesebbé tehető, távolságok mérhetők rajta, azaz lényegesen jobban megállapíthatóak a foggal kapcsolatos problémák, mint a hagyományos felvételeken.
  • a precíz, nagy felbontású kép segíti a diagnózis pontos felállítását.
  • a felvételek könnyedén tárolhatók, minőségük nem romlik, s az elmentett felvételek a világ bármely tájára exportálhatók  email-en keresztül, akár konzílium céljára.
  • segítségével műtétek alatt is könnyen készíthető a röntgenfelvétel



    Foghúzás



    • foghúzás indokolt, ha a fogmegtartó kezelések, mint például tömés, inlay, onlay, gyökérkezelés, különböző fogpótlások (korona,csonkkiegészítő csapos korona...) nem teszik lehetővé a fog funkcionális és esztétikai élettartamának a megnövelését.
      Hangsúlyoznunk kell, hogy a foghúzás során kialakult foghiányt minden esetben pótolnunk kell a rágóapparátus tökéletes fiziológiás, funkcionális, esztétikai és fonációs szempontok szem előtt tartása végett.

      A foghúzások egy speciális részét képezik a bölcsességfog eltávolítások. A bölcsességfogak előtöréséhez gyakorta nem áll elegendő helyrendelkezésre, az ilyen fogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki,  okozhatják az előttük álló fogak torlódását (ami harapási rendellenességhez vezethet) Kísérő tünetként szájnyitási korlátozottság, nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés - láz léphet fel.

      A foghúzások másik speciális részét képezik a fogszabályzó kezelések céljából történő fogeltávolítás.

      foghúzás fájdalommentes a kihúzandó fog illetve a környező terület tökéletes elérzéstelenítését jelenti.
      A foghúzás elkerülhető amennyiben:
      • a letört fogrész nem terjed a csont szintje alá
      • a letört rész következtében nem válik mozgathatóvá a fog     
      • a fogról készült röngenfelvételen periapikális (gyökércsúcs körüli)  elváltozást nem találunk 

          A foghúzás után...

        -foghúzás után a sebet piszkálni, szívogatni szigorúan tilos.A sebben megalvadó vérrögnek a helyén kell maradnia, hogy végbemehessen a normális sebgyógyulás. A házi gyógymódok, mint kamillateával, alkohollal való öblögetés is abszolút mértékben ellenjavalltak, mivel az öblítéssel kifordulhat a vérrög a sebüregből, ami elhúzódó gyógyuláshoz, és nagyon kellemetlen utófájdalmakhoz vezet.
        -A foghúzás után ne dohányozzon, ne fogyasszon alkoholt, kávét, tejes ételeket.
        -A sebben lévő véralvadékot nyelvével ne piszkálja. A száját 1-2 napig ne öblögesse. Nagyon fontos, hogy a keletkező véralvadék kitöltse a húzás helyét- ez a gyógyulás miatt elengedhetetlen.
        -Ha a húzást követő 20 percen belül a vérzés nem csillapodna, harapjon rá egy újabb tiszta gézlapra, ezt addig ismételje, amíg a vérzés el nem múlik.
        -Az érzéstelenítés után fájdalom léphet fel, ezt megelőzendő javasolt a fog eltávolítása után 1-1,5 órával fájdalomcsillapító tabletta bevétele.
        -A húzás után nagyon fontos a fogmosás, ügyelve arra, hogy a sebbe fogkrém ne kerüljön.
        -A foghúzás után, ha lehet próbáljon meg pihenni, fizikai munkát, sporttevékenységet aznap már ne végezzen.
        -Az érzéstelenítő nagyjából 2-3 órán át hat, ez idő alatt nem szabad étkezni, hogy elkerüljük a nyelv vagy az arc nyálkahártyájának esetleges beharapását.
        -Foghúzás utáni fájdalom esetén, ha a seb a beavatkozást követő 3 nap múlva is fájdalmas akkor kérjük, keresse fel rendelőnket! Fontos: a gennyes sebüreg nem összetévesztendő a fehér váladékkal, ami a normális gyógyulás esetén a sebben elhelyezkedő vérrög zsugorodása közben keletkezik.
        -Ha valamilyen általános betegség miatt rendszeresen gyógyszert szed, azt úgyanúgy vegye be a fogászati beavatkozás előtt is.


    Implantáció

    Implantátum, Implantáció

    Mikor ajánlott az implantátum?

    A foghiány időtlen idők óta nagy problémát jelent az emberiség számára. A rágással kapcsolatos nehézségek, valamint a fogak elvesztése által okozott gátlások miatt sokan választják ma is a közösségtől való elzárkózást. Legtöbben kivehető fogsor hordására kényszerülnek. Van, akit kielégít ez a megoldás, másoknak azonban rendkívüli kellemetlenséget jelenthet egy, a szájban állandóan ide-oda csúszkáló fogpótlás. Azokban az esetekben, amikor a betegeknek még megfelelő számú és elhelyezkedésű saját foga van, lehetséges megoldás a rögzített hídpótlás készítése. E módszer nagy hátránya, hogy szükséges hozzá a megmaradt, egészséges fogak lecsiszolása. Ha ez utóbbiakkal bármi történne, bizonytalanná válik az egész fogmű léte.
    Napjainkban a korszerű és esztétikus megoldást az implantátumokon nyugvó hidak jelentik. A fogorvosi implantátum, olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. Az implantátumok eültetéséhez speciális szempontok szerint kialakított saját műszerkészlet került kifejlesztésre, melyek kiváló minőségű, a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, rozsdamentes anyagból készülnek.

    Melyik rendszert ajánljuk?

    A CAMLOG ®implantátum rendszer kifejlesztésével az volt a cél, hogy a fejlesztő team: dr. A. Kirsch és Dr. L. Ackermann implantológusok 25 éves implantációs és protetikai tapasztalatai alapján innovatív, a gyakorlatban megbízhatóan alkalmazható implantátum rendszer jöjjön létre, és új standard szülessen az implantátum-műcsonk kötésben. Az új tudományos eredmények és a széleskörű klinikai tapasztalat segítségével a CAMLOG® rendszert új alapokon tervezték. A rendszer csak a minimálisan szükséges alkotórészeket tartalmazza, ezért a klinikus, az asszisztens és a fogtechnikus számára egyaránt jól áttekinthető és gyakorlatias.



    Fogpótlás

    Fogpótlás

    Több lehetőség közül is választhatunk, ha szükségessé válik egyes fogak pótlása.

    Koronák

    porcelán korona felépítményAbban az esetben, ha a fog koronája nagymértékben károsodott, vagy konzerváló fogászati módszerekkel nem tudjuk helyreállítani, koronát készítünk. Ehhez kúpszerűen előkészítjük a fogat, lenyomatot veszünk, mely alapján a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a koronát. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregben található részét. Anyagát, technológiáját és funkcióját tekintve is többfajta korona létezik, ma a fémkerámia korona a legtökéletesebb megoldás. Ez a korona rendelkezik egy fém vázzal, ami a stabilitást biztosítja, és erre kerül rá a porcelán leplező réteg, mely igen esztétikus hatást biztosít. A korona megvédi a fogat a töréstől, színét megőrzi és tartós.

    Hidak

    A híd hiányzó fogak pótlására szolgáló rögzített fogmű. Nagyon fontos, hogy már egy fog hiánya is komoly problémákat okozhat (felborul a kontaktpont-rendszer, átalakulnak az erőhatások, a hiányzó foggal szemben lévő fog kiemelkedik, stb.), így azt is tanácsos bepótolni. Ilyenkor a hiányt határoló fogak egymás felé dőlnek, a szervezet megpróbálja maga megoldani a problémát, ami sajnos nem eredményes. Így minél később kerül sor a pótlás elkészítésére, annál nehezebb azt megoldani.

    Kivehető fogpótlások

    Létezik részleges és teljes kivehető fogpótlás, az első esetben a maradékfogak elhelyezkedése és száma nem teszi lehetővé rögzített pótlás készítését. A második esetben a helyreállítás csak kivehető, teljes fogsorral történhet.

    Gyökércsapos fogművek

    Lényege a gyökértömött és feltágított gyökércsatornába ragasztott fém vagy szénszálas műanyag csap, mely a koronáját teljesen elvesztett fog koronapótlására történő előkészítését célozza.

    Kombinált munkákrészleges fémlemezes fogsor

    Ha a maradékfogak elkészítése részleges protézis elkészítését indokolja, lehetséges a rögzített és a kivehető elemek együttes elkészítése is. Ebben az esetben a fogsort valamilyen rejtett módon csatlakoztatjuk a maradékfogakat borító koronákhoz.

    Felépítmények készítése implantátumra

    Természetesen nem csak az implantátumok szájsebészeti beültetését végezzük el, hanem a gyógyulást, integrációt követően az ezekre történő protetikai felépítmények elkészítését is.



    Fogfehérítés

    A fogfehérítést a precízen előkészített fogazaton lehet (érdemes) elvégezni. A szájban nem lehetnek szúvas fogak, elöregedett, megkopott, elszíneződött fogpótlások. A már megsárgult, megsötétedett fogakhoz készített fogpótlások a kifehérített fogakhoz képest még sötétebbnek, sárgábbnak fognak tűnni. Ezért érdemes a fogpótlások elkészítése előtt elvégezni a fogfehérítést,(vagy a már elöregedett, elszíneződött fogpótlásokat kicserélni korszerű esztétikus porcellán koronákra, hidakra) és ehhez választani a készítendő pótlás színét.


    ... bővitésre várva ...



    2011. június 23., csütörtök

    Fogorvosi rendelő programja

    Előjegyzés fogorvosi kezelésekre: hétfőn, szerdán és csütörtökön 13-21 óra között, kedden és pénteken 9-16 óra között.


     --- ... Fejlesztés alatt ... ---